02 sep Koken op inductie of gas?
Je kiest voor een nieuwe keuken en dus ook een nieuw fornuis? Dan heb je verschillende opties en begint je keuze bij jullie wensen en noden. Er bestaan verschillende soorten kookplaten, waarbij inductie en gas het vaakst gekozen worden. Wij sommen even de voor- en nadelen op van beide opties.
Inductiekookplaat als veiligste en efficiƫntste keuze
Inductie wordt vaak gekozen vandaag. De voordelen zijn dan ook talrijk. Koken op inductie is erg veilig, eenvoudig en gaat erg snel. Haal je je pan van het vuur? Dan stopt het vuur ook met verwarmen. Erg efficiƫnt en veilig dus, belangrijk als je bijvoorbeeld kleine kinderen in huis hebt.
Enkele kleine minpunten aan inductie? In aankoop is een inductieplaat iets duurder dan de andere soorten kookplaten. Ook zijn niet alle pannen geschikt voor koken met inductie, de onderkant van je pannen en potten dient magnetisch te zijn.
Koken met direct vuur dankzij gas
Om op deze manier te kunnen koken, heb je uiteraard een gasaansluiting nodig. De temperatuur is goed te controleren bij dit soort kookvuur, maar in vergelijking met inductie is koken op gas minder energiezuinig.
Zowat alle potten en pannen zijn geschikt voor koken op gas en qua aanschaf is dit soort fornuis gemiddeld gezien goedkoper dan de andere soorten. Heb je kleine kinderen in huis? Dan is het oppassen geblazen, want het open vuur maakt koken op deze manier minder veilig.
Beide opties hebben dus hun voor- en nadelen, maar zijn erg fijn om mee te koken.