D&C Interieurs - Keukens & renovatie Mechelen

Contacteer ons

03 866 21 31

info@dc-interieurs.be

Steenweg op Blaasveld 71 2801 Mechelen

Maak een afspraak

Openingsuren

Di-vr : 10-12 & 13-18u
Za : 10-12 & 13-17u
Zo : 13-17u
Maandag gesloten
Ook op afspraak

Volg ons ook op:

 

Vier vragen die je moet beantwoorden als je een keukenwerkblad kiest

Als het op keukenwerkbladen aankomt zijn er heel wat verschillende mogelijkheden, van graniet, marmer en hout tot inox, glas, dekton en composiet. Het type werkblad dat je kiest is afhankelijk van je persoonlijke voorkeuren, maar er is meer dan de look alleen. Niet elk materiaal is even goed bestand tegen hitte, krassen, vetten en zuren. De volgende vier vragen moet je beantwoorden als je een keukenwerkblad kiest.

Zuurbestendige-keukenwerkbladen

1. Welke materialen zijn bestand tegen keukenzuren?

Veel gebruikte ingrediënten zijn citroensap, tomatenpuree, wijn en azijn, maar deze zuren zijn niet voor elk werkblad even vriendelijk. Zo zijn graniet, beton, hout en marmer absoluut niet bestand tegen zuren. Inox, dekton, glas en volkern zijn dat wel, net als een keramisch werkblak. Wil je toch een ander materiaal dan kan een coating soelaas bieden.

2. Wat is het beste aanrecht als je vetvlekken wil vermijden?

Een keuken is bedoeld om vuil te worden – en daarna weer helemaal proper. Vetvlekken, gemorste etenswaren of vloeistoffen en vette vingers mogen, maar je wil ze ook weer wegkrijgen. De keukenwerkbladen die geen krimp geven bij vetvlekken zijn volkern, inox, dekton, keramische werklbaden en glas. Op die laatste zie je wel snel vlekken, maar je veegt het ook gemakkelijk schoon. Op graniet, beton en hout zal je vlekken blijven zien, maar dit probleem kan wel verholpen worden met een coating.

vetvrij-keukenblad
Krasvrij-keukenwerkblad

3. Wat zijn de meest krasvaste werkbladen?

Ingrediënten snijden doe je op een snijplank of onderlegger, maar sommige werkbladen zijn zelf natuurstenen werkbladen als graniet zijn meestal erg goed bestand snijden en krassen, maar ook dekton, composiet, glas en keramische werkbladen zijn zeer krasvast.

Materialen die gevoelig zijn voor krassen zijn beton, laminaat, hout en inox, al kunnen de kleine krasjes in een inoxen werkblad op termijn ook bijdragen aan zijn charme.

4. Welke keukenwerkbladen zijn het meest hittebestendig?

Sommige werkbladen verdragen een warme kookpot rechtstreeks, anderen geraken meteen beschadigd als je er (zij het per ongeluk) die pot op zet. Als je het liefst zorgeloos je potten en pannen overal neerzet zonder onderzetters, heb je een keukenwerkblad nodig met een hele hoge hittebestendigheid. Graniet, dekton, inox en beton verdragen de hitte het best, een keramieken werkblad kan temperaturen tot 450°C aan en ook composiet is geschikt, al is dat wel gevoelig voor verkleuringen. De minst hittebestendige werkbladen zijn van hout of glas, maar ook volkern en laminaat zijn geen aanraders; zij verdragentemperaturen tot 180°Celcius. Een pan die pas van het vuur komt kan je dus niet zomaar op het aanrecht plaatsen.

Hittebestendige-keukenwerkbladen

Welk werkblad is het meest geschikt voor mijn keuken?

We vatten nog even samen in een handig overzicht:

Wil je een nieuwe keuken, maar twijfel je toch nog over welk werkblad het meest geschikt is? Onze medewerkers adviseren je graag!

Tags: